használtautó

Villanyszerelés használtautó, Keresőmarketing

Villanyszerelés használtautó, Keresőmarketing

Villanyszerelés

2021. június 29. - Online Marketing 101 Budapest

Villanyszerelés

 

Az otthonunk munkálatait közül – ilyen több között a villanyszerelés is – egy bizonyos szintig mi magunk is eltudjuk végezni, betartva a biztonsági előírásokat. Ahhoz, hogy a villanyszerelés sikeres legyen szükséges egy jól kidolgozott terv, ami lépésről-lépesre végig vezet az adott munkafolyamaton. Természetesen a munka ellenőrzése elengedhetetlen egy szakember által, de a feladatok döntő többségét mi magunk is el tudjuk végezni. Az Easykit minden segítséget és szakmai támogatást megad, így saját magunk is el tudjuk végezni a villanyszerelést.

1, Előkészületek
Mint minden építkezést vagy felújítási munkát célszerű megfelelő módon előkészíteni és ez alól a villanyszerelés sem kivétel. Más előkészületek szükségesek egy már meglévő elektromos hálózat felújításakor, mint egy teljesen új építésű ház villamos hálózatának telepítésekor.

Gondoljuk végig, hogy pontosan milyen szerkezeti elemekkel fogunk dolgozni a villanyszerelés alatt. A falak, amelyben a vezetékeket, illetve a világítótesteket szeretnék felszerelni a villanyszerelés során az tégla, ytong vagy esetleg gipszkartonból készült. Vegyük sorra, hogy milyen elektromos eszközöket szeretnék használni az otthonunkban.

Van-e köztük olyan, ami nagyobb teljesítmény igényű? Árammal szeretnék-e fűteni, lesz-e klíma berendezésünk, használati meleg vizet elektromosan szeretnénk-e előállítani? Ezek mind fontos paraméterek lehetnek a villanyszerelés előkészületei és maga a szerelési munka alatt.

2, Földelés
A földelés az egyik legfontosabb biztonsági intézkedés, ami azontúl, hogy a villanyszerelés egyik kötelező elírása, egy esetleges balesettől is megóv minket. A villanyszerelés földelésnek nevezi a fémtárgyak a földdel való összekötését, ahol a föld potenciálját nullának választjuk meg.

A földelés feladata az, hogy az általunk kézzel megérinthető fém burkolatú eszközök felületéről az esetleges áramot elvezesse a földbe. Fontos tudni, hogy villanyszerelési szempontból a földelés nem azonos a nullázással.

A földelés készítésekor egy fémből készült úgynevezett földelő szondát juttatunk a talajba és majd a földelni kívánt eszközöket, tárgyakat fémesen csatlakoztatjuk ehhez a földelő szondához.

3, Megfelelő vezeték típusok
Villanyszerelés során többféle vezeték típussal is találkozni fogunk. A mai korszerű villamos vezetékek egy úgynevezett belső érből és az ezt körül fogó külső szigetelésből állnak. Ezek lehetnek több rétegűek is. Minden egyes villamos vezetékre külön szabály érvényes.

A leggyakoribb vezetékek és azok alkalmazási területei villanyszereléskor.

1, Mcu merev rézvezeték

Tömör rézvezetővel ellátott egyszerű, köpeny nélküli PVC szigetelésű vezeték. Elsősorban falban elhelyezett védőcsövekben, kapcsolószekrényekben, világítótestekben illetve egyéb elzárt, védett helyeken alkalmazható. Villanyszerelés során széles hőmérsékleti tartományban is használható, -40 °C és 70°C között. A minimális hajlítási sugara a 12.5 x D (külső átmérő).

2, Preflex – elővezetékelt flexibilis cső

A preflex egy a gyártó által elővezetékelt flexibilis cső, amely meggyorsítja számunkra a villanyszerelés alatt elvégzendő vezetékezési feladatokat. Nincs szükség külön a védőcsövek beépítésére majd a vezetékek behúzásra. Ezt most egy lépésben meg tudjuk tenni. Nem fog gondot és külön munkát okozni a vezetékek behúzása és egy csomó bosszúságtól is meg kímél minket. Szállítási és tárolási szempontból is egyszerűbb és könnyebb megoldás a preflex cső. Méretre vágása is könnyebb, mint a hagyományos vezetékek esetében így előszeretettel használják a villanyszerelés több területén is.

3, Kiskábelek (H03VV-F, H05VV-F) | PVC köpenyű hajlékony erű tömlővezeték

Villanyszerelés során közepes mechanikai igénybevételű háztartásokban, konyhákban, illetve kis áramigényű berendezések működtetéséhez használják. Nem alkalmas fűtőberendezések illetve villanytűzhelyek működtetéséhez. A tömlővezetékek nem használhatjuk szabadban, ipari vagy mezőgazdasági üzemekben való fektetésre és ipari kéziszerszámok áramellátásához.

4, Kettős szigetelésű kiskábelek | PVC köpenyű tömör erű kiskábel

A nevéből is adódik, hogy a tömör vagy több szálas réz vezetőket kettő szigetelés védi. Az első PVC szigetelés közvetlenül a rézvezetékeken van, amelyeket egy extrudált belső övréteg fog össze és erre jön egy külső PVC köpeny. Felhasználható rögzített elhelyezéssel, száraz és nedves belső terekben egyaránt. Szabadban, földben, betonban közvetlen fektetésre nem alkalmazható. A megengedett maximális üzemi hőmérséklet 70°C.

Villanyvezetékek típusai | Villanyszerelés
4, Villanyszerelés nedves helységekben
Minden olyan helység, ahol a páratartalom 75%-ot meghaladja és fennáll a veszély a páralecsapódásnak nedves helységnek minősül. Egy hétköznapi lakóházban ezek a fürdőszoba, illetve WC. Villamos berendezések elhelyezését tekintve négy zónára osztják fel a fürdőszobát, amely zónákba érintésvédelmi szempontokból különböző villamos eszközöket, berendezéskét helyezhetünk el.
Biztonsági szempontból fontos, hogy a fürdőszoba villamoshálózatának tervezésekor ne feledkezzünk meg az áram-védőkapcsolóról, ismertebb nevén a Fí reléről. A vizes helységekben előfordulhatnak olyan balesetek, amelyeket egy Fí relé segítségével nagyobb sérülés, áramütés nélkül elkerülhetünk. A Fí relé leegyszerűsített működési elve azon alapul, hogy figyeli a fázis és a nulla közötti áramerősséget. Amikor érzékeli, hogy a kettő nem azonos akkor a relé lekapcsol. A villanyszerelés egyszerű, magát a Fí relét a villanyóra után, a kismegszakító elé kell beszerelni amit bármely villanyszerelési és elektronikai szaküzletben meg lehet vásárolni.

 

1. https://bit.ly/2Ux1jMH

2. https://bit.ly/36kPwDT

3. https://bit.ly/3wkiCOl

4. https://bit.ly/3dRbpik

5. https://bit.ly/3hLv9oG

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyszerelesveresegyhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7116607984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása